Kategorije
me, myself and I

Nova godina: Kako ispravno postaviti novogodišnje ciljeve i ostvariti ih?

Kao i svake, tako i ove godine, svako, da li slavio ili ne slavio silvesterovo, doživljava decembar kao kraj nečega i početak novoga. Ne samo da gledamo da dovršimo zadatke sa stare liste nego i već razmišljamo o tome šta ćemo raditi sljedeće godine. U glavi već imamo hrpu planova za januar, za proljeće, za ljetni odmor pa čak i za zimski, iako nam je posebno ova godina 2020. pokazala, kako su naši planovi vrlo apstraktni i da zaista ne znamo šta nas sutra očekuje.

Međutim ni ova godina nas nije spriječila u tome da budemo pravi milenijalci, uklopili smo se u sve njene mane i prepreke, mudro zaobišli njene klopke i sasvim nova iskustva potrudili smo se da pretvorimo u pozitivna, tako što smo usput naučili važnu lekciju: zdravlje je najpreće, kod kuće je lijepo, sama sam – dakle živim, poželjela sam svoje društvo – dakle nisam skroz pukla :D, imam vremena da učim, čitam, pišem, kuham, bavim se sportom ili radim sve ono za šta do sada nisam imala vremena (ili sam bar imala takav izgovor) a prijeko je potrebno za ono prvo i najpreće, a to je zdravlje…

Dakle, vratimo se na naš bullet list za sljedeću godinu. Moje dosadašnje iskustvo je pokazalo: Jedan veliki cilj za cijelu godinu može biti realan. Naravno uz to ide plan ostvarivanja istog. Ali ako sjednem, zamislim, zaželim, a najbolje i zapišem taj cilj, pola posla je već učinjeno. Čvrsto vjerujem u to da se cijeli univerzum uroti i učestvuje u njegovom ostvarenju. Tako da plan ostvarivanja jest bitan, ali ne toliko koliko je bitno da se zaista usredotočite i postavite sebi pravi cilj. Kada taj dio završite, sklonite fokus i misli od tog cilja i pređite na neki manji cilj, koji želite ili morate ostvariti u sljedeća tri ili četiri mjeseca. Zapišite sebi cilj i rok. Naravno pri tome nećemo zaželiti da dobijemo krila ili posjetimo mjesec, već nešto realno, što je u biti nadohvat ruke, ali se do sad nismo nakanili da to učinimo, kao npr. učlaniti se u neki klub, pohađati neki kurs ili položiti vozačku. Cilj može biti i kupiti nešto kao npr. novi laptop ili mobitel, ako to želimo, s tim da se i za to treba potruditi i skupiti novac, a da bismo skupili novac moramo ga prvo ostvariti itd. Kada imamo jedan takav manji cilj pred očima i odrđeni rok, mi smo odmah motivisani da krenemo u akciju, pa se odmah raspitujemo ili istražujemo gdje ima određena škola, kurs, cijena, početak i kraj, termini itd.

Tako, kada se taj cilj ostvari, odnosno kada istekne njegov rok ostvarenja, mi prelazimo na naš sljedeći cilj za naredno tromjesečje.

U cijelom ovom procesu preporučujem da veliki cilj koji ste zapisali prvi, sklonite negdje i ne gledate ga više. Taj vam je od sada samo u mislima i u glavi. A mali cilj vam mora biti zapisan i stalno pred očima, kako biste aktivno radili na njegovom ostvarenju. Najvažniji korak u svemu je ostvariti prvi mali cilj, jer ako njeg ostvarimo, mi sebi dokazujemo da možemo i da smo se pomjerili sa mrtve tačke, da smo konačno prešli preko svoje pasivne strane. Tada naša motivacija raste i dobijmo krila, ostvarenje jednog malog cilja budi u nama pozitivnu energiju, koja pokreće cijeli niz možda i nesvjesnih emocija i navodi nas da dajemo još više od sebe. Sa svakim narednim ciljem koji ostvarimo mi doživljavamo val emocija, ponosne smo na sebe, okolina, iako neupućena nam upućuje komplimente da blistamo, a ustvari smo mi puni pozitivne energije, koja nas pokreće i tjera dalje.

Taj osjećaj stvara u nama reakciju, koja se može uporediti sa ovisnošću. Postajemo ovisni o tom feelingu i želimo ga redovno osjetiti. Upravo je to ono što i treba uspostaviti u nama, jer tako ćemo redati niz ostvarenih ciljeva i težiti ka tome da postanemo ostvarena osoba.

Photo by Snapwire on Pexels.com

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s