Kategorije
me, myself and I

Presuda je donesena: NISAM KRIVA i ne trebam se osjećati krivom

Ako uzmemo na sebe previše obaveza, onda postoji opasnost, da se osjećamo odgovorne za sve. Pročitajmo zašto nismo krive i olakšajmo svoju savjest

Treći dan je godišnjeg odmora, hmmm… držim se pravila koja sam postavila u prijašnjem postu i dobro mi ide za sad. Na zimovanju sam na planini, nakon duge šetnje, ručka, popodnevnog spavanja, sjedim i gledam kroz prozor kako pada snijeg. Pokušavam ne mislite o hrpi poslova koje sam ostavila kod kuće neobavljeno. Pokušavam se ne osjećati krivom, što sam došla ovamo ugoditi prvenstveno sebi, pa tek onda svojoj porodici. 

Ovih dana imam prostora za gledanje netflixove serije “Emily in Paris”, koju se već dugo kanim pogledati. Još sam na samom početku serije, ali odmah mi se jako dopala. Na početku je stavljen akcenat na razliku između workaholic amerikanaca i nekih evropljana, koji “rade da bi živjeli”, a ne obrnuto. Glavna uloga, Emily, ima zadatak da ubaci svoj “american point of view” u ured u Parizu, čime nailazi na negodovanje svojih kolega i šefice. Nimalo lak zadatak, jer ne samo da je teško dobiti odobrenje okolice, već nosiš i odgovornost za ono što donosiš, a ne postoji garancija za uspjeh. 

I tako preplavljena slobodnim vremenom, ne tako blizu svoje kuće razmišljam u koje uglove života sam sama ubacila svoj point of view i za koje sam ja sama odgovorna. Često se osjećam jako preopterećenom nekim obavezama, koje sam sama sebi natovarila na leđa. Insistiram da se sama brinem o mnogim stvarima u kući, o dječijim hobijima, školi, socijalnom životu, jer sam uvjerena, da sam u dovoljnoj mjeri opuštena i stroga, da imam idealan balans za to. Smatram da kćerke lakše komuniciraju sa majkama u određenim godinama, i opet tu nastupam ja da podmetnem svoja leđa. Planiram slobodno vrijeme svoje porodice, kao i podjelu obaveza među nama. Međutim nerijetko se desi greška u koracima i onda stojim tu kao glavni krivac. Moja porodica nastavlja dalje preko svakog faila, jer i nije neki big deal, čak često i ne primijete neke greške, ali ja sama se često znam zapitati, da li sam određene greške mogla izbjeći? Da li smo radije na planinu trebali doći u ponedjeljak umjesto u petak i tako izbjeći užasnu gužvu i ne tako zabavno probijanje autom do apartmana na planini (a ja bi u međuvremenu uspjela presložiti ormare i ladice u kući i možda čak i pozvati neke goste)? Da li sam možda trebala djecu poslati u skijaški kamp i tako se posvetiti svom bračnom životu, umjesto da ovako većinu vremena provodimo učetvero, što je također jako lijepo, ali ne i romantično? Da li sam možda novac od zimovanja ipak trebala uložiti u novi kauč za dnevni boravak, i konačno se riješiti prastare sećije moje svekrve? Majka sam jedne tinejdžerke i jedne male djevojčice, i skoro nikad ne uspijevam uskladiti njihove potrebe i naše, da li sam kriva kada jedna od njih se veseli a druga duri (redovno) ? 

Srećom imam komunikaciju sa svojim drugaricama i znam da svaka od nas ima faze kada sebe krivimo za sve i svašta. Ok, često donosimo odluke koje jasnu utiču na tijek događaja, pa sebe s pravom krivimo što smo djecu poveli na izlazak sa odraslima, i onda dosađuju i meni i mom društvu ili što smo kupili puno slatkiša i onda se ljutimo na djecu što jedu previše gluposti… Ali nije u našoj moći da upravljamo svime, pa tako odvojimo dan, da se djeca lijepo provedu sa svojim društvom, a oni preplaču cijelo vrijeme, jer im nešto nije po volji. Ili odemo sa drugaricom na kafu da odmorite mozak, a ona je baš tada u PMS-u ili samo jednostavno neraspoložena i napuni i vas, tako da se pitati, zar nije bilo bolje da sam samo odmarala kod kuće ili šta već? Do sada ste mogli shvatiti da sam osoba od “liste” pa sam samoj sebi zabranila da se krivim za svašta nešto, jer ja ipak pokušavam samo da nam svima bude lijepo, a pri tom ne želim zanemariti sebe, pa zato evo moja lista, za šta smo proglašene da nismo krive, a koja svima može poslužiti u momentima kada se osjećamo kao da jesmo: 

 • napuštanje posla koji crpi život iz nas 
 • odbijanje poziva, kada nam se ne telefonira s nekim (pa šta mislite čemu služi prikaz broja pozivatelja?) 
 • činiti ono što je najbolje za sebe, šta god da drugi misle o tome (nekad ova stavka nije laka, tako da trebamo krenuti sa nečim malim na početku, a poslije se usuditi na veće korake)
 • reći drugima “ne” (znak zrelosti je kada konačno fina djevojčica počne govoriti ne, za ono što ne želi i time ostave sve u čudu) 
 • prespavati nešto (šta god da je u pitanju, nekada je potrebno i sasvim ok. Neće svijet propasti ako nekad zakasnimo na sastanak ili šta već) 
 • insistirati na tome da se naše potrebe zadovolje (nije sramota tražiti, moramo konačno prihvatiti činjenicu da okolina ne čita naše misli, a pogotovo ne naše jače polovine) 
 • naši snovi i ciljevi
 • naša spiritualna uvjerenja (zaista je lijepo kada čovjek dosegne dovoljnu zrelost, da prihvata i svoja i tuđa uvjerenja, i ne stidi se istih) 
 • uklanjanje nekog sa liste prijatelja i iz naših života (pri tome ne mislim samo na fb listu, već više na onu imaginarnu listu ljudi kojima nije više mjesto u našim životima)
 • trošenje novca na nešto što želim (nijedna cijena nije previsoka, ako sebi to mogu priuštiti, pokušajte razmišljati o sebi kao što razmišljate o svojoj djeci i odmah će vm manje biti žao)
 • uzeti pauzu od društvenih mreža (možda ovo baš nije tema da se čovjek osjeća krivim, već više ovisnim, ali eto nek stoji na ovoj listi) 
 • postaviti granice i držati ih se čvrsto (samo jake osobe imaju granice i znaju kako da sebe drže unutar istih, prema tome, nema potrebe ni za kakvim osjećajem krivice, ako odlučimo biti jake) 
Photo by Ekaterina Bolovtsova on Pexels.com

4 replies on “Presuda je donesena: NISAM KRIVA i ne trebam se osjećati krivom”

Dobar tekst, svaka čast i hvala Vam; vidi se da imate stila!

• Nisam čovjek od pera, niti dobre priče/ retorike i ne volim čitati (red je priznati), duge tekstove kao ovaj ?!
• Ali ovaj “naslov” me i te kako potaknu da pričitam barem uvod; a ono gle čuda: dođoh na kraju i do psihologije i 12 jako važnih tačaka u životu, jedne žene!
• Možda bi mojoj dragoj trebalo dodati još najmanje 4-5 jako bitnih tačaka?!
• No nije kod nje samo u pitanju sećija, (koju bi mijenala svakih pet godina)! Taj spisak je puno duži, … a neke stavke puno skuplje!
• Znam, to je u prirodi svih žena, pa i moje koju sam upozn'o sa 19 godina k'o brucoš u studentskom domu!
• I na kraju, imatel’ koju lijepu kratku novelucu, sa nekom “psiho-analizom” jednog muškarca, sa barem 7-8 točaka?

Lijep pozdrav iz Malmö-a u dalekoj zemlji Švedskoj!

Volim

Haha… hvala na komentaru, lijepo je vidjeti da se i muskarci interesuju za zenske teme… Sada, kada sam vidjela Vas komentar morala sam prvo procitati svoj tekst, da se prisjetim sta sam pisala, i uvidjela sam da bi mogla tu dodati jos ponesto 😀
A nije losa ideja, mogla bi sad odmah sastaviti bar deset tacaka za, kako kazete “psiho analizu” jednog muskarca.
Hvala na ideji i puno pozdrava iz BiH

Liked by 1 osoba

Kako da se ne interesujemo za ljepši pol? ŽENE su dio našeg bića, kao i mi Vašeg! Bestseler: „Muškarci su sa Marsa a žene sa Venere”, je jedna od rijetkih knjiga koje sam pročit'o; ne računajući lektiru iz lll i IV razreda Tehničke škole. Stvarno je trebamo čitati iz nova svake godine, da “utvrdimo gradivo”, jer mnoge stvari u stresu i behutu zaboravljamo! Hvala u naprijed!

Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s