Kategorije
me, myself and I slobodno vrijeme

Bolja ja uz yogu

provjerite svoj odnos sa sobom i poradite na tom odnosu, jer je upravo ta veza ključna za sve ostale odnose

S kim si takav si, je davno naučena izreka, koja je i sto puta dokazana i isto toliko puta pobijena. Ali danas ćemo se zabavitit nečim drugim, ali ne tako drugačijim od toga. S čim si takav si...

Dobri odnosi počinju sa sobom

Kada želimo poraditi na sebi, u smislu da postanemo bolji, obično smo fokusirani na naše odnose sa okolinom, želimo postati bolja supruga, bolji roditelj, bolja kćerka, bolja prijateljica ili bolja radnica, kućanica ili šta već. Međutim, yoga me naučila da na te stvari gledam sa druge strane, koja se čini kao prikladnija. Ako želim postati bolja za druge, prije svega moram poraditi na sebi. Moj dobar odnos sa samom sobom je uslov za bilo kakve druge odnose. Ako taj odnos ne štima, možemo komotno odustati od ovih ostalih odnosa. Kada nismo sa sobom “dobri” onda sa ostalima, možemo biti samo prividno dobri, ali taj kvalitet nije stvaran, a pogotov nije dugotrajan.

Da li sam “dobra” sa sobom?

Naravno postavlja se pitanje, kada je ustvari potrebno poraditi na tom odnosu sa sobom? Odgovor je – uvijek! Kao i svaka druga veza, ponajviše je potrebno stalno njegovati vezu sa sobom. A kada se jave simptomi, da nismo u dobrim odnosima sa sobom, onda je to već jedan alarm, o koji se nikako ne bismo smjeli oglušiti. Simptomi loše veze sa samim sobom mogu biti jako različiti i neočekivani, a neki od njih su, npr: nezdrava ishrana (plus pušenje, pretjerano uživanje u alkoholu), nesanica, pretjerano debljanje ili mršavljenje (bez neke bolesti, koja to može uzrokovati), nedostatak volje za bilo čime, nesposobnost biti sam sa sobom, nesposobnost bivanja u društvu, pretjerani strahovi (u bilo kojem smislu), zapuštenost (ne samo svog izgelda, već i svog doma), stalno nezadovoljstvo itd.

Isčupati se iz takvog stanja je puno teže, nego li paziti na sebe, da se ne upadne u takvo stanje. Ovi nabrojani simptomi su naravno neka blaža verzija onog, što može slijediti iz lošeg odnosa prema sebi. Prema tome, dok se bezpotrebno opterećavamo drugim ljudima, prvo poradimo na sebi, a poslije ćete vidjeti kako se ostali odnosi rješavaju sami od sebe.

Kako mi yoga može pomoći?

Ja sam pronašla yogu ili je ona mene pronašla, kao idealnu vrstu brige o sebi, kao ključ za moj odnos prema sebi, kao vrijeme, koje je samo moje, a koje ja svakako zaslužujem.

Yoga me uči koji su pokreti, ali i ponašanje i mišljenja dobri, a koji mi nanose patnju ili bol. Nije tako lako i ne funkcionira poput “uključivanja / isključivanja” preko noći. To može funkcionirati samo ako možemo vidjeti što nam treba, a što ne. Ovo zahtjeva pažnju na naše fizičke signale. Pomoću yoge učim primijetiti i ozbiljno shvatiti ono što mi govori moje tijelo. Želim produbiti svoju samosvijest kako bi bolje upoznala vlastitu prirodu.

Moj prvi susret sa yogom se desio prije skoro dvije godine, i od tada, za mene ne postoji više loša veza sa sobom. Imala sam ja i prije pokušaje bavljenja yogom kod kuće putem youtube videa ili nintendo wii-a :D, ali nikada prije nisam toliko ustrajala i nisam imala rezultate koje imam sada. Moja motivacija je rasla svaki put, kada bi otišla na naredni čas yoge, i kada bi vidjela da mogu više nego prošli put. Ma koliko umorna bila taj dan, radujem se kasnom terminu yoge, koji me opusti i rastereti i koji mi dopušta da se posvetim bar jedan sat, samo sebi, da slušam svoje tijelo, spoznajem svoje granice i izvodim neke stvari, koje u životu nisam mogla, niti sam vjerovala da bih ikad mogla izvesti. Uz yogu osjećam da su godine samo broj i ništa više, a da je naše tijelo i naš duh ustvari onoliko mlad, koliko ga mi mladim činimo i održavamo.

Kao i u svim ostalim segmentima u životu, tako i u ovom, pokušavam sebi postaviti određeni cilj koji želim postići i rok. Zatim imam motivaciju da redovno radim na tome i približavam se tom cilju, što me motiviše da razmišljam o sljedećem cilju, a sve to je ustvari jedan pozitivno začarani krug, koji me drži motivisanom i ne dopušta mi da odustanem, od yoge, od mog tijela, od mog duha, od vremena posvećenog sebi, od predivnog druženja na časovima yoge, od okrepljujuće kratke meditacije na kraju časa i od mnogih drugih stvari.

Probudila sam želju za yogom u vama? Pratite sljedeće korake, da postignete moje oduševljenje 🙂

  1. pronađite kurs yoge u svojoj blizini, raspitajte se o ponudi i online, ako vas je protekla godine navukla na udobnost vašeg doma
  2. ako je ponuda velika, odlučite koja vrsta yoga vam se najviše dopada ili koji termini vam najviše odgovaraju. Yoga nije baš klasičan sport, pa nije uvijek toliko aktivna, koliko je ustvari opuštajuća (barem kada je riječ o hatha yogi). Moj termin je uvijek večernji i to mi jako dobro odgovara. Razmislite, koje vrijeme vam je inače bez nekog bitnog sadržaja? Što vam termini bolje budu odgovarali, manje ćete izgovora imati da preskačete časove yoge.
  3. Upoznajte osobu koja će vas učiti, ako ne lično, uvijek možete pogledati malo u fb ili insta profil i vidjeti kako određena osoba zrači. Jako je bitna energija koju instruktorica stvara na časovima yoge. Mogu reći da sam ja imala sreću sa instruktoricom, koja je jako simpatična, vesela i prepozitivna i koja svaki trening osmisli na poseban način. Ne pamtim ni jedan trening, da je bio dosadan. To pokazuje da i ona sama svoj posao instruktora obavlja s ljubavlju.
  4. najavite instruktorici (ili instruktoru) yoge, da želite da dođete na probni čas. Tako će instruktorica imati obzira, da ste početnik i da vas ne preopterećava na prvom treningu. A vi, kada se jednom najavite, imaćete obavezu da odete makar na taj probni čas, i tako da ne odustanete, još prije nego li počnete.
  5. za yogu nije potrebno puno opreme. Meni se međutim jako sviđa, što na yogu mogu doći dosta sređena, a to mi daje baš osjećaj ženstvenosti i ulijeva mi dodatnu energiju. Lijep make up, jači karmin, sređeni noktići, decentan nakit, sve je dobro došlo uz uske tajice i majice u bilo kojoj boji. Sredite se za yogu, kada vam slobodno vrijeme to dopušta, jer ćete se cijeli sat gledati u ogledalu, pa budite sebi lijepi. U našoj grupi se i instruktorica sredi, šminka i predivne boje oblači i svojom pozitivnom energijom nas sve motiviše, zato pažljivo birajte i osobu koja će vas učiti.
  6. na kraju prvog treninga izaberite pozu koju trenutno najbolje radite i zamolite instruktoricu da vas u toj pozi uslika. Izaberite i jednu pozu koju želite da uradite što prije. Tako ćete pratiti koliko i kojom brzinom napredujete.
  7. ukoliko vam se prvi trening iz nekog razloga nije svidio, pokušajte sve ovo ponovo kod nekog drugog instruktora ili instruktorice, dajte yogi bar 2-3 šanse 🙂
  8. ako vam se pak dopalo, obećajte instruktorici da ćete doći ponovo na sljedeći termin. Na taj način ćete se osjećati obaveznom, da ispunite obećanje, pa nećete pronalaziti izgovore, ako se ipak sljedeći put ne mognete pokrenuti.
  9. nakon što se natjerate na prvih 5-6 treninga, već ste obavili posao. Ako ste kliknuli sa yogom, odustajanja na duže staze sigurno više neće biti. Svoje oduševljenje ćete htjeti podijeliti sa svima, pozivaćete prijatelje da vam se pridruže i nikako ih nećete shavtiti, ako se ne prepuste. A ako i dalje ne osjećate da radite pravu stvar, onda čitajte u nekom od sljedećih postova kako da se zaljubite u neki drugi vid rekreacije ili samobrige, kao npr. u trčanje 🙂

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s