Kategorije
me, myself and I

strahovi su (ne)poželjni

Strahovi, fobije i anksioznost kod odraslih – prepreka ili štit?

Da li je strah od nekih određenih stvari prepreka ili zaštita?

Dok smo mali više se bojimo duhova, vještica, mraka, grmljavine i svega apstraktnog. Ali šta se dešava sa strahovima u odrasloj dobi? Sada sam majka i borim se sa mnogo većim strahovima (sada ne govorim o brizi zbog djece i strahu da se nešto njima dogodi).

Recimo kao dijete sam bez problema brzo vozila role, bicikl i sl. Penjala se na razne vratolomije u luna parku i uživala u tom adrenalinu. Danas mi je već i vožnja liftom veliki izazov, a stajanje uz ogradu balkona na četrnaestom spratu mi uspijeva izazvati mučninu. Vozim, trčim, skijam, ljuljam se polako i sigurno i nimalo ne žudeći za adrenalinom, kao nekada.

Zašto je to tako? I zašto je dobro ili možda loše? Možda ti strahovi potiču iz djetinstva, pa ovisno o tome, koliko je neko u djetinstvu bio aktivan ili ne, tako smo sada u tridesetim, četrdesetim i mi jedni manje strašljiviji od drugih.

Photo by Alex Powell on Pexels.com

Kada kažem dobro ili loše, naravno strah od visine, brzine ili pada može biti jedna velika prepreka u mnogim zabavnim stvarima, a naravno u nekim situacijama i u nekom životno potrebnim stvarima, kao npr. u nekim ekstremnim situacijama, gdje je potrebna fizička spremnost, da sebe ili nekog drugog izvučemo, spasimo. Strah od određenih životinja, npr. pasa ili mačaka također u današnjici može biti smetnja, jer mnogi ih imaju za ljubimce i onda automatski može doći do izbjegavanja kontakta sa tim osobama, vlasnika ljubimaca, kako bi izbjegli i kontakt sa samim strašnim ljubimcem. Strah od insekata nam ne dozvoljava da uživamo u prirodi, pogotovo u proljeće kada se sve budi, i sretno zuji oko nas. Ali za šta je taj strah dobar? Zašto mu se možda i trebamo prepustiti?

Možda zato što nas strah ustvari može i sačuvati. Mi imamo osjećaj za naše granice, znamo dokle smijemo ići u određenim aktivnostima. Stisnemo papučicu gasa i onda se javlja strah, koji nam u tom trenutku može sačuvati život. Kada se kasno vraćamo kući, javlja se, kao u djetinstvu, strah od mraka, ali ne kao mraka samog, već od usamljenih mračnih ulica u kojima možemo biti napadnuti, pa nas strah upućuje na to, da radije biramo prometne, osvjetljene ulice.

Eh sad, kako odlučiti da li se prepustiti strahu ili ne? Da li je strah pretjeran, pa ako ga stalno slušamo, dovest ćemo se do toga, da ćemo od straha samo sjediti u kući? Ili da li ga imamo premalo, pa uživamo u životu kao dijete, ali zato i redovno imamo slomljenu nogu, ruku ili volju ili srce?

Kao u svemu, trebamo slušati svoj zdravi razum. Već smo ustanovili, strah u određenoj mjeri jest koristan, ali kada on to nije, on je pretstavlja jednu veliku smetnju, zato prije nego što u ovom slučaju poslušate sebe, zapitajte se:

  • šta mi se sve može dogoditi?
  • šta propuštam, ako se povučem?
  • kada odvagamo to dvoje, koji je rezultat? Da li je veća opasnost ili veći propust?
  • moto: “no risk, no fun” treba u odluci svakako imati prednost.
  • šta mogu izgubiti? (nisu svi strahovi vezani samo za brzinu, visinu, već nekada i za naše postupke i odluke, koji u nama bude strah od gubitka određene osobe, ili ugleda, položaja, posla ili nečeg materijalnog)
  • šta ja mogu kontrolisati a šta ne? – neki ljudi imaju strah od zemljotresa, vremenskih nepogoda i drugih stanja nesreće. Niko ne može kontrolisati ni tačno predvidjeti takve pojave, a niko se od takvih stanja ne može ni spasiti i sačuvati, ne možemo ih izbjeći. U ovom slučaju je strah potpuno suvišan i samo nam otežava život. On u ovom nema nikakvu pozitivnu funkciju, već nas samo stavlja u grč, da stalno osluškujemo, pratimo i strahujemo, a da stim ništa ne mijenjamo. U ovom slučaju je teško trenirati sebe, i izlagati se strahu kako bi se on prevazišao. Ovdje je potrebno raditi na samokontroli, treba izgraditi mir u sebi, tzv vježbe za “mindfulness” mogu biti od velike koristi i prihvatanja svijeta i života onakvim kakvi su. Vjera u sudbinu kod ovog problema mogao bi biti ključ rješenja.
  • Kada i sami zaključite da su Vaši strahovi suvišni, onda dolazi teži dio, a to je da se suprostavite svojim strahovima, jer je to jedini način da ih pobijedimo. Radite što češće ono što vam predstavlja noćnu moru, sve dok (besmisleni) strah u sebi ne slomite i ne prevaziđete. Npr. strah od visine rješavate sa penjanjem na visinu, vježbajte to svaki dan i idite svaki put, kada dođete do granice svog komfora, još jednu stepenicu dalje. Zvuči jako teško, ali je jako korisno, a kada uvidite da napredujete, dobićete volje i padaće vam svaki put sve lakše i lakše. Protiv straha od insekata provodite što više vremena u prirodi. Pokušajte imati u vidu da vam insekti ne mogu ozbiljno nauditi i razmislite o njihovoj velikoj koristi vašem predivnom okruženju. Svaki put će vam izlet padati sve lakše i sve ćete manje primjećivati male zujače oko sebe.

Ova borba sa strahom je jedan bitan detalj u radu na sebi i nikako svoje strahove ne smijemo ignorisati, već ih trebamo svaki put analizirati i prema tome se postaviti. Život pod strahom može voditi u totalno žalosnu krajnost, a većinom naš strah predstavlja prepreku i problem, ne samo nama nego i našim bližnjima.

Photo by Keenan Constance on Pexels.com

Na kraju mogu samo reći, da je život prekratak, kako bi živjeli u nepotrebnim strahu. Ali nije sve tako crno u tome. Ako se suprostavite i uspijete prevazići makar i nešto naizgled nebitno, kao npr. strah od lifta, bićete ponosni na sebe i izgraditi jače samopouzdanje, što može pokrenuti i druge pozitivne razvoje u vama. Jer kako je Dalai Lama rekao: “samo ko je osjetio strah, može pokazati hrabrost”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s