Kategorije
Dobre navike me, myself and I

Voda života – voda, kao lijek za tijelo i dušu

U ovo vrijeme čujemo toliko savjeta za zdravlje i ljepotu. Od najkomplikovanijih DIY recepata, pa do onih preskupih lijekova iz apoteke, a ustvari dok mi tragamo za eliksirom života, naš nam je na dohvat ruke, na prvoj slavini. Voda nije samo jedini napitak koji nam može utažiti žeđ, već služi i kao lijek od mnogih bolesti, kako fizičkih, tako i psihičkih, odnosno čuva nas od njih.

Kako se liječiti vodom?

Ljekari prepisuju za mnoge tegobe, ali i općenito za održavanje zdravlja bar 8 čaša vode dnevno. Ovo je za svakog dobar savjet, a ako to ne radite, onda je sada pravo vrijeme da započnete s tim. Mnogi od nas imaju naviku pijenja sokova umjesto vode. To svakako nije poželjna zamjena, jer sokovi iako domaći, svježi i zdravi, sadrže šećer, koji kako je poznato, nije poželjan. A da ne pričamo o gaziranim sokovima, …. Danke, za početak, izbacite ostale napitke (sokove, gazirana pića i sl.) i držite čašu vode uvijek pri ruci. Ako izlazite ponesite flašicu vode sa sobom. Pazite pri tome na kvalitet flašice kako biste sačuvali kvalitet vode. Preporučujem radije da nosite manje bočice, da vam ne bi bile preteške u torbi. Kada god gurnete ruku u torbicu, napipate svoju flašicu, otvorite je i popijte bar gutljaj dva. Na ovaj način ćete već nakon kratkog vremena steći naviku da svoj organizam redovno zalijevate, da ne čekate da ožednite, jer kada osjetimo žeđ, kako svi znamo, to je već znak dehidratacije, a mi ne želimo da do toga uopće dođe.

Kod nas i dalje vlada običaj, da svoje goste poslužujemo najskupljim sokovima sa polica u prodavnicama. Međutim kada malo razmislimo, sa tim gestom svojim gostima ne činimo nikakvu uslugu, osim što im pokazujemo da ih toliko cijenimo, da nam nije žao uložiti novac, kako bismo im to dokazali. Zar je to baš tako? Ugledajmo se malo u zapadni svijet. Tamo u posjeti mogu uživati u dobroj čaši vode, a mogu izabrati između obične vode ili kisele vode… Eventualno, ako Vam to ipak djeluje prejednostavno, možete u bokal vode ubaciti kriščice nekog aktuelnog voća ili povrća, koji će dodati malo arome vodi i šarenila u Vaš sud – đumbir, krastavac, menta, ali i limeta, limun, narandža mogu dovesti već do pravog učinka. Uz to uložite u novi veći bokal za vodu sa plutanim čepom, koji će vas motivisati, da svoju novu naviku prezentujete na najljepši mogući način i iznesete je na sto 🙂

Samim tim što smo uveli ovu dobru naviku pijenja vode još prije nego što dođe do dehidratacije, spriječili smo mnoge tegobe kao što su prehlada, zatvor, infekcije mokraćnih puteva, bubrežni kamenac, glavobolja, bolove u leđima, ali i loše raspoloženje, umor i mnoge druge. Voda poboljšava mentalne funkcije, smanjuje rizik od artritisa i srčanih bolesti, sprječava karijes, pomeže pri mršavljenju. Voda je važna i za ljepotu, pa tako osobe koje unose dovoljnu količinu vode imaju mekšu i nježniju kožu, koja je ujedno otpornija na stvaranje bora i celulita. Čaša vode prije jela stvara osjećaj sitosti, ubrzava metabolizam, a time trošenje masnoća. Unos vode tokom sporta povećava potrošnju energije.

Nakon što smo naučili sve dobrobiti vode, zar treba još išta da kažemo, kako bi podstakli kod vas volju za stvaranjem ove dobre navike?

Photo by Pixabay on Pexels.com

One reply on “Voda života – voda, kao lijek za tijelo i dušu”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s